Frankrijk en Italië lijken wel de broedplekken van de mode te zijn. Velen van de grote luxueuze haute couture modehuizen zijn ontstaan in deze landen. Italië heeft zijn eigen modecentrum Milaan en Frankrijk heeft Parijs. In deze blog bespreek ik een aantal grote modehuizen die in Frankrijk zijn ontstaan en beschrijf ik hun begin.

Chanel

Het modemerk Chanel is in 1909 al opgericht. Gabrielle ‘Coco’ Chanel ontwierp de kleding en opende in 1920 haar eerste eigen winkel. Het bekende zwarte minimalistische jurkje heeft zij ontworpen als reactie op de kleurrijke creaties van rivaal Paul Poiret. In 1921 bracht zij Chanel nr 5 op de markt, een van de meest verkochte parfums van de wereld. In die tijd was dat de eerste kunstmatige parfum die niet naar bloemen rook. Chanel vond dat een vrouw niet naar rozen moest ruiken, maar naar een vrouw. In de jaren ’50 introduceerde zij het bekende tweedelige pakje van Chanel. De inmiddels dit jaar overleden Karl Lagerfeld is een van de hoofdontwerpers van Chanel geweest.

Dior

Christian Dior heeft in de eind jaren ’40 zijn modemerk opgericht in Parijs. In 1957 overleed Christian, dit bleek gelukkig niet het einde te zijn van het modehuis. De manager op dat moment had gesuggereerd na het overlijden van de hoofdontwerpen om de zaak te sluiten, maar deze suggestie werden door de Franse modewereld en de belanghebbenden van Dior niet geaccepteerd. Zodoende werd 21-jarige Yves Saint-Laurent benoemd als artistiek directeur.

Givenchy

Givenchy is in 1952 opgericht door Hubert de Givenchy. Zijn moeder was gek op modebladen en deze bladen wekte bij hem de interesse in de modewereld op. Hij ging op 17-jarige leeftijd al naar Parijs waar hij bij bekende modemerken ging werken om ervaring op te doen. Zijn eerste collectie bestond uit lichte rokjes en simpele vormen, echter wel gemaakt met dure stoffen. Zodoende ging hij als snel bekend staan op zijn eigen stijl; casual chic. Zijn stijl was luxe met vooral gebruik van grote kleurvlakken van de kleuren zwart, blauw en rood. Printjes kwamen niet vaak voor in de collecties. Audrey Hepburn bleek het bekende gezicht te worden van het merk. Vijf naar na het ontstaan van zijn merk voegde hij ook een collectie met parfum toe. Pas 16 jaar hierna bracht hij zijn eerste mannencollectie uit. In 1995 ging Hubert met pensioen, hierna zijn de ontwerpers van het merk vaak veranderd, en vorig jaar is hij helaas overleden.